We hebben 40.000 nieuwe werknemers!

16/04/2021

Honingbijen (slechts 1 soort van de meer dan 350 soorten bijen in België aanwezig) zijn samen met wilde bijen verantwoordelijk voor de bestuiving van circa 70% van onze gewassen.
Zonder bijen verdwijnen heel wat fruitsoorten uit onze winkels.

Onze bijtjes

De bijen die bij ons geplaatst werden dienen zich de komende weken aan te passen aan hun nieuwe thuis.
Op de warmste momenten van de dag zullen reeds een klein aantal bijen heroriënteren aan hun nieuwe locatie en de aanvliegroute naar hun huis leren kennen.
Dit merk je doordat bijen voor de kast op en neer blijven vliegen.

Eens het warmer wordt zullen de vliegbijen op zoek gaan naar voedselbronnen van stuifmeel voor de jonge bijen en nectar om de kolonie te voeden.
Tegen begin mei komen de volken in volle ontwikkeling (tot 50 a 60.0000 bijen per volk). Afhankelijk van de weersomstandigheden zal er tegen eind mei/juni reeds honing te verwachten zijn, wel zo’n 8 kg per kast.

De bijen zijn zachtaardig en tonen geen interesse in suikerhoudende dranken zoals wespen wel soms doen tegen het einde van de zomer.
Wanneer je de bijen wenst te benaderen doe je dit best langs de achterkant van de kasten. Aan de voorkant (de eerste 5 a 10m voor de kast) bevindt zich hun vliegroute.
Een hindernis zoals een mens dat in de weg staat zullen ze niet altijd kunnen ontwijken. Wanneer er zich toch een bij in jouw omgeving bevindt, blijf dan rustig, maak geen wilde bewegingen.
De bijen zijn net als hommels niet geïnteresseerd in jou en kruisen toevallig jouw pad. Maar wanneer je dan met de armen in het rond zwaait zal de bij zich aangevallen voelen.

Kom een kijkje nemen. Blijf rustig en geniet van dit mooie schouwspel van de natuur.

Beernemse honing

Gemaakt door eigen bijtjes. Geoogst door ondernemers.

We verwachten in totaal zo'n 16kg honing deze zomer.
Je kan ze bij ons verkrijgen per 150gr.
Bestellen via: info@icgrotebeer.be